PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

Střítež nad Bečvou [ Město nebo obec ]

Stručný geografický přehled
Obec Střítež nad Bečvou se rozkládá v nadmořské výšce 334 m na severním úpatí Vsetínských vrchů na ploše 745 ha na levém břehu Rožnovské Bečvy, trochu stranou od hlavní silnice mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem. Obec má železniční zastávku na železniční trati mezi těmito městy.

K obci náleží samoty a paseky Na Háji, V Hloží, Na Horách, Na Zádvoří, Střítežské paseky a částečně Fatůrky, kde je nejvyšší bod obce ve výšce 570 m n.m. Obec sousedí s obcemi Veselá, Zašová, Zubří, Vidče a Velká Lhota.

Údaje o vzniku a významných historických událostech
Nejstarší zpráva o Stříteži pochází z roku 1368. Ves byla součástí rožnovsko-meziříčského panství. V roce 1636 čítala 36 domů. Původní zemědělský charakter obci zůstal a vtiskl jí ráz až do dnešní doby.
Název obce je odvozen od staročeského slova "třet" - rákos. Obec je nejprve zmíněna jako Střítežík, později Střítež pod Rožnovem, v novější době Střítež u Rožnova a od r. 1921 Střítež nad Bečvou.
V r. 1985 došlo k integraci Stříteže k Zašové a po místním referendu v roce 1990 je od r. 1991 opět samostatnou obcí.

Poddaní se zúčastnili předtolerančního hnutí evangelíků v letech 1777-1781. Střítež zaujímala vždy přední místo v zemědělském pokroku; poprvé na Valašsku zde bylo např. použito ocelových hrotů u bran a ocelového rádla u pluhu. Proslula rovněž výrobou vlněných dřevařských rukavic, košíkářstvím a pletením rákosových sedadel.

Školství
Obecná škola v obci byla založena roku 1834, v roce 1855 postavena zděná budova pro školu, v roce 1882 otevřena pak dodnes používaná školní budova.

Zajímavosti:
- evangelický kostel, trojlodní pseudoslohová architektura z 60. let 19. stol., dominanta v krajině, roku 1995 oprava fasády do původní podoby
- staré topoly u Bečvy - jeden topol má obvod 660 cm.
- rákosiště - přírodní lokalita
- o různých rodech žijících v obci, zejména o rodu Dobšů, pojednává pětidílná kniha o Stříteži od Fr. Dobše.
- tři tenisové kurty, fotbalové hřiště.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://striteznb.cz
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 18.11.2021 v 23:50 hodin