PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

Tramín červený [ Vinařství ]

Tramín červený

Bílá odrůda
Kříženec

Charakteristika:
Hodnotná ušlechtilá buketní odrůda s vůní růží.

Má vysoké nároky na půdu i polohu, náchylný na sprchnutí a slabší úrodu. Zralost v polovině sezony, nízké výnosy, ušlechtilá odrůda. List je malý, kulatý, třícípí. Hrozen malý až středně velký, bobule rostou těsně při sobě, barva je šedá až hnědočervená. Víno je velmi kořenité s výraznou vůní po růžích, dokonalé a významné.

Rozšíření:
Pěstuje se celosvětově. Kalifornie (1.800 ha), Elsasko (2.500 ha), Německo (775 ha), Rakousko (700 ha), Oregon (700 ha), Austrálie (600 ha), Itálie (500 ha), Kanada, Nový Zéland, Jižní Afrika.

Země původu:
Jihovýchodní Evropská nebo také středoevropská divoká réva. Už ve středověku rozšířena v Německu a s Ryzlikem rýnským Rulandským bílým patřila v polovině 18. století k vítaným odrůdám. Kvůli její nejisté úrodnosti si ale nikdy nepodmanila velké plochy.

Jiné názvy:
Clevner, Klävner, Christkindlestraube, Dreimänner, Dreipfennigholz, Fleischroth, Kleiner Traminer, Kleinwiener, Kleinbraun, Roter Nürnberger (DE), Savagnin Rose, Fromenteau Rouge, Gentil Rose Aromatique (FR), Termeno Aromatico (IT), Livora Cervena, Drumin Ljbora, Tramini Piros, Fermentin Rouge (HU), Crevema Ruziva, Mala Dinka (BG).



Produkt: víno

Charakteristika:
Víno zlatožluté barvy s výraznou až kořenitou vůní. Nižší obsah kyselin a zbytkové cukry vytvářejí v chuti plnost ž kořenitost.

Konzumace:
Vhodné ke sladkým pokrmům a dezertům.
Predikátní partie podáváme k plísňovým sýrům.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz
Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 16.03.2004 v 11:56 hodin