Frankovka

Frankovka

Charakteristika odrůdy:
Modrá odrůda
Odolná odrůda se silným vzrůstem, ohrožena sprchnutím a v čase rašení, v květnu, také mrazem. Je méně náchylná na Bortritis. List je velký,tmavě zelený, téměř bezcípý. Hrozen středně velký, bobule nejsou těsně při sobě, tmavě modré, kulaté.

Země původu: Rakousko
Stará rakouská odrůda, známá od 18.století (Robert Schlumberger, Bad Vöslau/Österreich verbreitet). Od roku 1840 i v Německu

Rozšíření:
Rakousko (2.700 ha), Česká republika (1.450 ha), Německo (800 ha), Itálie (200 ha), trochu v Maďarsku a Chorvatsku.

Jiné názvy:
Limberger (DE); Blaufränkisch (Rakousko); Crna Frankovka (Chor); Kekfrankos (HU); Frankonia (IT).


Produkt: víno
Hluboce červené, podtržené kyselinkami, bohaté na tanin, dlouhá trvanlivost. Víno plné rubínové barvy, s krásnou a typickou odrůdovou vůní. V chuti je plné a jeho tvrdost časem přechází do vynikajících harmonických odstínů. Třísloviny zajišťují náznak drsnosti.
Dobré ročníky je vhodné archivovat.

Gastronomické využití:
Víno je vhodné k tmavým masům výraznější chuti, zvěřině a chuťově výrazným pokrmům. Dále se podává ke kořeněným pokrmům, aromatickým sýrům, měkkým sýrům s matou kůrou a tvrdým sýrům. Doporučujeme k různým úpravám těstovin.

LOKALIZACE

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz
Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 16.03.2004 v 11:08 hodin