PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

Rulandské bílé [ Víno ]

U nás není možno používat pro tuto odrůdu název Burgundské bílé. Toto označení se smí používat pouze pro vína vyrobená z této odrůdy ve Francii v oblasti Burgundska. Je to víno plné, které má velmi široké chuťové spektrum. Je ušlechtilé a nezapře svůj aristokratický burgundský původ. U nás nejrozšířenější ze špičkových odrůd pro svoji vysokou kvalitu. Víno zráním získává zelenožlutou až zlatou barvu s typicky květnatou vůní. Buket je jemný sametový.
Dále může být u Rulandského bílého vůně neutrální i mandlová, u vyzrálého vína chlebnatá. Chuť je plná, extraktivní a harmonická připomínající kvetoucí kosatec. Víno potřebuje vyzrálost dvou i více let. U mladého vína někdy tvrdá kyselina.Zráním vína jakost výrazně stoupá.

Gastronomické využití:
Rulandské bílé a Chardonnay se hodí k hutnější, ale ne příliš výrazné úpravě hovězího i vepřového masa. Vyzrálé víno k divočině, bažantovi. K výraznějším paštikám a k uzenému masu. K měkkým sírům s bílou plísní. K hustším polévkám. Velmi útlé typy vína s vyšší kyselostí též k ústřicím apod. K mladému Rulandu se dále doporučuje pečený pstruh nebo kapr na másle. Můžete zkusit i smažené žampióny.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ahaho.cz
Typ záznamu: Víno
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 24.02.2005 v 14:52 hodin