JEŽÍŠEK Evangelista Jan, páter [ Osobnost ]

Páter Jan Evangelista Ježíšek
Osobnost historie turistiky v Beskydech
* narodil se 18. prosince 1844 v Žermanicích
+ zemřel 21. září 1897 ve Frýdku

Působil ve Frýdku v tamním poutním kostele Navštívení panny Marie, pak v Těšíně, Bílsku a nakonec, od roku 1887 až do své smrti, v Horních Domaslavicích. Byl bratrem Maryčky, provdané Zagonové, která se slezskému básníkovi Petru Bezručovi stala předobrazem nešťastné Maryčky Magdonové.

Ježíšek měl velký vliv na obyvatelstvo v místě a okolí. Připomeňme si skutečnost, že Ježíšek byl výborným turistou. Organizoval poutě na vrch Prašivá. Jeho akce měly daleko k tehdy obvyklým poutím s veškerou kostelní nádherou a pompou, jaké se konaly od roku 1640 k tamnímu dřevěnénu kostelíku. Byly přirozenější, nebyly plné nenormální upjatosti, příkazů a zákazů.

Kromě toho Ježíšek sám přímo vytvářel organizované skupinky zájemců o turistiku. Mnozí z oněch poutníků se časem stali členy českých turistických organizací v Beskydech nebo v pozdější době členy katolické tělovýchovné organizace Orel.

Své četné hosty a přátele doslova proháněl na dlouhých výletech na hory Travný, Kněhyni, Radhošť a na Lysou horu. A vše ze své farnosti v Domaslavicích pěšky.

Ježíšek, tento sedlák, zahradník, národní a osvětový pracovník, výborný společník a turista ve farářské sutaně, byl zaníceným propagátorem české turistiky v našem regionu. Proto je právem nazýván otcem české turistiky na tehdy ještě nerozděleném Těšínsku.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.KCT-MSK.cz
Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 08.04.2004 v 15:53 hodin