KAČENČINA POHÁDKOVÁ ŘÍŠE [ Regionální turistický produkt ]

KAČENČINA POHÁDKOVÁ ŘÍŠE

Sídelní město: Deštné v Orlických horách
Vládci: Kačenka a Rampušák

Malebným koutem severovýchodních Čech jsou Orlické hory. Oblé vrcholy hor nevzbuzují strach jako příkré stráne Krkonoš, ale spíše navozují příjemný pocit něžné krásy. Příroda, často i nedotčená lidskou rokou, hrady, zámky i dřevěvé příbytky horalů Vás naladí tak, že často čekáte, že z prosté chaloupky vyjde starý písmák z Jiráskových románů, či prostá kořenářka z pohádek. A možná, budete-li mít štěstí, potkáte i samu paní hor, princeznu Kačenku, jak se prochází se svým sousedem a přítelem, Krakonošem. Ale pozoz, oba jsou to mocné pohádkové bytosti a mohou se zjevovat v nejrůznějších podobách.

Celičký kraj je plný pohádek, které zapsali Božena Němcová, J. Š. Kubín, J. Jech, A. Špinler, V. Šplíchal, J. Lukášek a další autoři.
Pohádkové postavičky najdeme snad v každé vsi. To vče vedlo Dobrovolný svazek obcí Region Orlické hory v záží roku 2002 k vyhlášení " Kačenčiny pohádkové říše", která si dala za cíl zpříjemnit našim návštěvníkům, a hlavně jejich dětem, pobyt pohádkou.
Turisté se tak mohou setkat s Kačenkou při slavnostech, jako je např. rozloučení se zimou, v letních měsících tavení skla dřevem, ale také i s jinými "pohádkovými obyvateli" Orlických hor. Ať už při zmíněných slavnostech, či v pohádkových emblémech horských obcí, které navrhla výtvarnice Jarmila Haldová, či na jídelních lístcích našich pohostinských zařízení nebo i jinde.

Snahou projektu i všech, kteří se o "Kačenčinu pohádkovou říši" starají, je přiblížit návštěvníkům nejenom kraj, ale i jeho pohádky a další lidovou slovesnost.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Kačenčina pohádková říše
Na Zádomí 1226
549 01 Nové Město nad Metují
Česko (CZ)
tel: (+420) 491 470 289
(+420) 491 472 119
fax: (+420) 491 470 261

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 13.04.2004 v 12:28 hodin