Chráněná krajinná oblast Broumovsko [ Chráněná krajinná oblast ]

Broumovská vrchovina je členitou a malebnou krajinou hor a údolí, skal a roklí, mozaikou lesů a luk, pastvin a polí.

Hluboko pod povrchem Polické křídové pánve proudí nejčistší voda. Je to krajina zabydlená a po staletí umně obhospodařovaná.

Na každém kroku se v ní setkáme s bohatou historií: Broumovský klášter, kostely a statky jsou v architektuře pojmem. Pro tuto krajinu je příznačná její pestrost a prolínání krás přírody a historie.

CHKO Broumovsko se skládá ze dvou geomorfologicky a klimaticky odlišných celků: Polické vrchoviny a Broumovské kotliny. Odděluje je hřeben Broumovských stěn.
Přírodní jedinečností je tu skalní reliéf s typickými tvary, jako jsou skalní města, stolové hory a kuesty. Na jeho vzniku, ale i na utváření říční sítě, půd, rostlinstva a živočišstva měla zásadní vliv geologická stavba a vývoj.

Vzácná květena se vyskytuje zejména v suťových lesích a na strmých svazích údolí a kuest (lilie zlatohlavá), v inverzních polohách v roklích skalních měst (mléčivec alpský), další je vázána na louky a mokřady (vstavače).

Nejzajímavější faunou je dnes ptactvo skalních oblastí (výr velký, krahujec obecný, čáp černý) i horská fauna chladných údolí.

Tato kulturní krajina byla od kolonizace ve 13. století donedávna krajinou harmonickou. Až v posledních padesáti letech se rovnováha mezi přírodou a činností člověka porušila.

Základní údaje

Numerický kód oblasti: 62
Rozloha: 410 km2
Nadmořská výška: 350 m - 880 m (Ruprechtický špičák)
Vyhlášení: Vyhláška MŽP ČR č. 157/1991 Sb.
Zvláštní ochrana: 6 maloplošných zvláště chráněných území
Rozloha MCHU: 3067ha

KONTAKTNÍ ADRESA:

Chráněná krajinná oblast Broumovsko
Ledhujská 59
549 54 Police nad Metují
Česko (CZ)
tel: (+420) 491 549 020 - 32
fax: (+420) 915 490 34

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 07.09.2004 v 13:36 hodin