PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

Mikroregion Žermanické a Těrlické přehrady [ Mikroregion ]

V roce 1997 předložily obce Těrlicko, Soběšovice, Chybie a Strumień žádost na zpracování projektu Strategie rozvoje turistiky oblasti Těrlické přehrady, Žermanické přehrady a přehrady Goczalkowice v Polsku.

V září 1998 byly zahájeny práce na společném projektu. Ten byl jedním z prvních, který se zabýval spoluprací obcí v regionu včetně spolupráce přeshraniční. Kromě obcí Těrlicko a Soběšovice se ke spolupráci přihlásily i obce Dolní Domaslavice, Lučina, Žermanice, Strumień a Chybie, které se společně podílely na přípravě projektu.

Dne 27. září 1999 obce Albrechtice, Dolní Domaslavice, Horní Domaslavice, Horní Bludovice, Lučina, Pazderna, Soběšovice a Žermanice zaregistrovaly Svazek obcí "Mikroregion Žermanické a Těrlické přehrady". Tento svazek představuje téměř 14 tis. obyvatel.

Mikroregion od počátku usiloval o prezentaci celé oblasti. Hlavním cílem je rozvoj turistiky, cestovního ruchu a rekreace v této oblasti, což následně znamená i ekonomický rozvoj regionu.

Pro další možnosti využívání prostředků poskytovaných z fondů Evropské unie byl vypracován projekt "Strategie rozvoje Mikroregionu Žermanické a Těrlické přehrady". V návaznosti na tuto "Strategii" jsou vypracovávány další projekty a jsou vyvíjeny společné aktivity pro rozvoj kultury, sportu a turistiky. Jsou pořádány společenská a sportovní setkání a jiné akce, jako např. volejbalový turnaj, jazzové a kulturní dny obcí Mikroregionu.

Sídlo sdružení je v Soběšovicích a jeho předsedou je starosta naší obce Ing. Karel Obluk.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Mikroregion Žermanické a Těrlické přehrady
Soběšovice
739 93 Soběšovice
Česko (CZ)
tel: (+420) 558 688 226

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Mikroregion
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 56, 14.06.2004 v 10:45 hodin