PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

Turistické zajímavosti v okolí obce Veselice [ Turistická zajímavost ]

Turistické zajímavosti v okolí obce Veselice

Na katastrálním území Veselice, které tvoří společně s k.ú. Vavřinec a Suchdol územní obvod obce Vavřinec stojí na kopci Podvrší rozhledna ze které snadno, jako na dlani, uvidíte celý region.

Ve čtyřech místních částech obce Vavřinec, tedy ve Vavřinci, Veselici, Suchdole a Nových Dvorech, žije celkem 820 obyvatel. Území obce se nachází v nadmořské výšce cca 550 m n.m. a poskytuje jeho návštěvníkům vyžití ve všech ročních obdobích. Je velice příhodné především pro pěší turistiku, ale i cykloturistiku.

Rozhledna rozšířila nabídku, kterou poskytuje Moravský kras, tedy především prohlídku zpřístupněných jeskyní a odpočinek v členité krasové krajině, o velice zajímavé pohledy na krasovou krajinu, částečně na Drahanskou vrchovinu, ale především na Českomoravskou vysočinu.

Návštěva rozhledny určitě přispěje k názornějšímu poznávání krasové krajiny a přírody.

Další zajímavostí v bližším okolí rozhledny je zřícenina hradu Blansek, ke které se zájemci dostanou lipovou alejí z Nových Dvorů.

V zimním období mohou zájemci o běžecké lyžování využít tratí vedoucích z Blanska směrem na Sloup a dále až k Benešovu s nadmořskou výškou kolem 735 m n.m. Zájemci o sjezdové lyžování mají možnost využít svahu s lyžařským vlekem u Vavřince, který provozuje organizace Technických sportů.

V létě si na své přijdou i zájemci o houbaření v lesních porostech na území všech místních částí obce.

Ve vzdálenějším okolí obce lze navštívit např. Jedovnice, známé především jako centum turistického ruchu v Moravském krasu s možností koupání v rybníku Olšovec.

V Rudici je zase možnost návštěvy větrného mlýna s expozicí minerálů a hornin.

Obec Sloup, jako severní nástupiště do Moravském krasu, je vedle známých Sloupsko - šošůvských jeskyní známé i jako poutní místo s chrámem Panny Marie Sedmibolestné.

Ve výčtu námětů na výlety do vzdálenějšího okolí rozhledny není možné opomenou možnost návštěvy barokního zámku v Rájec - Jestřebí, bývalém sídle rodu Salmů, správců panství k němuž ve své době samostatné obce Vavřinec, Veselice a Suchdol s osadou Nové Dvory (dříve Dva Dvory) náležely.

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 31.08.2004 v 11:50 hodin