PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

Naučná stezka Skalka [ Naučná stezka ]

Začátek: náměstí F. X. Svobody v Mníšku pod Brdy
Konec: barokní areál Skalka
Délka: 3 km
Počet zastávek: 8
Zaměření: přírodověda, historie, kultura
Typ stezky: pro pěší
Náročnost: ve městě nenáročné, výstup na Skalku středně obtížný
Čas pro prohlídku: 2 hodiny
Značení: informační tabule s orientačními mapkami
Průvodce: brožura z roku 1990, příprava aktualizovaného průvodce
Doba návštěvy: bez omezení
Mapa: na náměstí na výchozí tabuli podrobnější mapa Mníšku
Správce stezky: spolek Rorejs a město Mníšek pod Brdy

Myšlenka vybudovat naučnou stezku v Mníšku pod Brdy není nová. Spolek ROREJS se touto myšlenkou začal zabývat na podzim roku 1999. Po příslibu rady města na finanční krytí celého projektu jsme kontaktovali předem vytipované spolupracovníky a odborné "poradce" z řad místních občanů. V mníšeckém "Zpravodaji" vyzvali občany k zasílání nových podnětů a příspěvků. V březnu 2000 proběhla společná pracovní schůzka a po ní následovala tvorba textů jednotlivých zastavení.

Již od začátku byla stezka koncipována nikoliv jako okruh, ale jako trasa z mníšeckého náměstí F. X. Svobody na Skalku. Dále bylo rozhodnuto rozdělit stezku na dvě hlavní části. První část se věnuje historii, památkám a přírodě Mníšku pod Brdy. Druhá část se zabývá fiktivním mníšeckým rodákem, dětským literárním hrdinou Kájou Maříkem a jeho autorkou Marií Wagnerovou-Černou.

V období od března do května vznikaly konečné verze textů. V květnu jsme zadali tisk pražské tiskárně Wünsch zabývající se tiskem podobných projektů. Desky s textem jsou vyrobeny z "komatexu" - velmi trvanlivého materiálu používaného na většinu venkovních reklamních panelů a vývěsních štítů.

Souběžně s výrobou desek s texty jsme zadali výrobu dřevěných stojanů. Tato část realizace byla jediným problémem na jinak celkem klidně probíhající akci. I přes včasnou a jasně stanovenou objednávku nám truhlář, u kterého jsme výrobu objednali, stále odkládal dokončení a předání stojanů. Nakonec jsme od něj dostali, dva dny před slavnostním otevřením stezky, nehotové stojany. Naštěstí se nám podařilo za pomoci mnoha mníšeckých i pražských příznivců našeho spolku stojany včas dodělat. Velmi nám při tom pomohl p. Pomichálek, který vyrobil kovová ukotvení přes noc a za cenu materiálu.

Slavnostní otevření stezky proběhlo jako odpolední setkání v neděli 18. června 2000. Součástí programu byly projevy tvůrců stezky, místních patriotů pánů Veselého a Krásy a pana starosty. Dále následoval koncert dětského dechového orchestru při ZUŠ Volary, dražba maříkovských artefaktů, jejíž výtěžek jsme použili na další projekty našeho spolku a setkání skončilo promítáním v mníšeckém kině. Bylo možno zhlédnout dokument "Snímání obrazu Petra Brandla" o záchraně nástropního obrazu sv. Maří Magdalény z kláštera na Skalce, který jsme v Národním filmovém archivu nechali pro město přehrát z původního filmu na videokazetu. Na tomto místě se sluší poděkovat dr. Hradecké z filmového archivu za ochotu a její volný čas, který nám věnovala.

Konečné uspořádání jednotlivých zastavení stezky je následující:

1. Historie Mníšku pod Brdy a náměstí F. X. Svobody + mapa města
2. Kája Mařík
3. Kostel sv. Václava
4. Zámek
5. Felix Háj - autor Káji Maříka
6. Příroda
7. Skalka
8. Geologie

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.stezka.cz
Typ záznamu: Naučná stezka
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 24.09.2004 v 14:06 hodin