PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

Socha sv. Anny [ Socha, sousoší nebo plastika ]

Na dolním konci ul. K. Havlíčka Borovského (dříve Anenský kopec) stojí další výtvarné dílo našeho města. Je to socha sv. Anny, která drží v rukou svoji dceru p. Marii.
Je postavena na trojbokém hranolu, na jehož dvou bočních stranách jsou reliéfy sv. Jakuba a sv. Jáchyma.
Na přední straně je nahoře latinský nápis: TIMOR DOMINI DISCIPLINA SAPIENTIAE ET GLORIAM PRAECEDIT HUMILITAS (Pokora, strach z Boha a moudrost předčí slávu).
Dolní část nápisu v německém jazyce nám vlastně potvrzuje tu skutečnost, že v Hodkovicích n. M. byl v polovině 18. století pivovar. Stojí tu ve starém německém slovosledu (volně přeloženo): k větší chvále a ke cti sv. Anny rozhodla jsem se postavit tuto sochu já, Terezie Hirschová, toho času pivovarnice roku 1753. (Podle starých zápisů je nám ovšem známo, že Hodkovice n. M. měly již v polovině 16. století pivovar, který patřil vrchnosti). I tato socha se stala před léty terčem řádění party chuligánů, kteří chtěli nějak ukázat přebytek své energie tím, že urazili a zničili hlavu této umělecké památky. Museli tedy opět nastoupit restaurátoři, aby ji uvedli do nynějšího stavu. Je však třeba pochválit iniciativu zdejších památkářů, kteří vybudovali betonový základ a sochu na něj vyzvedli. Tím byly alespoň z části ztíženy vandalské choutky těch, kteří umějí pouze ničit, aniž by co sami účelného vykonali.
Socha sv. Anny je v současné době vizitkou našeho města, dokazující návštěvníkům Hodkovic n. M., kteří sem přijíždějí vlakem či autobusem, že zde žijí lidé, kteří mají smysl pro krásu starých uměleckých děl a že si jich též váží.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hodkovicenm.cz
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 02.11.2004 v 13:16 hodin