NEUMANN Stanislav Kostka [ Osobnost ]

NEUMANN Stanislav Kostka (* 5. 6. 1875 Praha, + 28. 6. 1947 tamtéž) - český básník, publicista, prozaik, literární a výtvarný kritik.

Neumann se stal tvůrcem české socialistické poezie a po celý život představoval významnou kulturně politickou osobnost. Po studiu gymnázia v Praze navštěvoval obchodní akademii, ale školu nedokončil, stal se novinářem a později svobodným spisovatelem. Od roku 1893 přispíval do řady časopisů, pracoval jako redaktor a vydavatel. Aktivně se podílel na pokrokovém hnutí mládeže v 90. letech 19. století a v proslulém procesu s tzv. Omladinou byl odsouzen na 14 měsíců těžkého žaláře. Na konci století se přiklonil k anarchismu, kterému dal k dispozici vlastní časopis Nový kult, kolem něhož se sdružovali básníci-anarchisté: F. Šrámek, J. Mahen, K. Toman, F. Gellner ad.

Důležitý pro Neumannovu tvorbu byl následující desetiletý pobyt na Moravě, kde vytvořil proslulou sbírku české reflexívní lyriky Kniha lesů, vod a strání a sbírku tzv. civilizační poezie Nové zpěvy.

První světová válka, které se osobně účastnil, a revoluce v Rusku daly jeho aktivitě nový směr. Stal se v Československu jedním ze zakladatelů KSČ a v celém meziválečném období stál v čele mladé generace socialistických spisovatelů jako organizátor, ale i básník (Rudé zpěvy), publicista a kritik.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 09.11.2004 v 08:21 hodin