PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

HRDLIČKA Aleš [ Osobnost ]

HRDLIČKA Aleš (* 29. 3. 1869 Humpolec, + 5. 9. 1943 Washington) - americký antropolog českého původu

Aleš Hrdlička byl synem českého truhláře, který se s celou rodinou přestěhoval do New Yorku. Celá Hrdličkova rodina začínala svůj americký pobyt v tabákové továrně. A. Hrdlička se ve večerní škole naučil angličtinu, vystudoval střední školu a nakonec i lékařskou fakultu v New Yorku. Roku 1892 zahájil lékařskou praxi. Brzy se však začal věnovat výhradně antropologii. Jeho vědecké kvalifikaci a znalosti světové kultury významně prospěl studijní pobyt ve Francii (1896). Od roku 1903 až do své smrti byl ředitelem oddělení pro fyzickou antropologii při Národním muzeu USA ve Washingtonu. Podnikl řadu výzkumných cest, stal se předním světovým antropologem, finančně přispíval k rozvoji české antropologie, jejíž vědecký program stanovil přednáškou na Univerzitě Karlově v říjnu 1922.

Hrdlička zkoumal problematiku původního obyvatelstva Ameriky, Afriky, Asie a Austrálie. Byl autorem teorie neandertálské fáze, ve které se snažil prokázat, že všechna lidská plemena jsou jednotného původu. Při výzkumu původního obyvatelstva Ameriky dospěl k závěru, že Amerika byla zalidněna tzv. severní cestou přes Beringovu úžinu; tato teorie - na rozdíl od řady jiných, které formuloval - je dodnes obecně přijímána. Nelze ale zamlčet, že v pozdějších letech svou autoritou bránil novým progresívnějším badatelům a metodám.

Se svou vlastí udržoval pravidelný styk a nezapomínal ani na české krajany v USA. Univerzita Karlova jej jmenovala čestným doktorem přírodních věd. Tvrzení Naučného slovníku přírodních věd (Praha 1939), že A. Hrdlička zůstane vzorem českého chudého hocha, který se ve světě proslavil svou poctivou pílí, odvahou, obětavostí a národním uvědoměním proto není mnohokrát zneužívanou frází, ale historickým faktem.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 15.11.2004 v 13:35 hodin