STIBORKOVÁ Karla [ Osobnost ]

Úvodní slovo Mgr. K. Stiborkové
Narodila se 10. října 1956 ve Frýdku - Místku, v tomtéž městě studovala Gymnázium Petra Bezruče (1971-1975),poté pedagogickou fakultu v Ostravě (1975-1979). Od roku 1991 začala studovat na Katedře výtvarné tvorby Ostravské univerzity. Vliv na její umělecké zaměření měli především akad. mal. Rabenseifner, dr. Vorel, doc. Terčová a doc. Holý. Časté motivy získává ze studijních cest po Itálii. Zabývá se rovněž studiem cizích jazyků a historie. Je členkou Literárního klubu Petra Bezruče. Publikuje v klubových časopisech a almanaších. Žije a tvoří ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde je ředitelkou ZŠ Záhuní.
Pro její tvorbu je charakteristická malba, grafika a tapiserie. Z motivů převažuje abstrakce reflektující lyrické nebo konstruktivní zázemí prožitků, často se rovněž ve své tvorbě nechává ovlivňovat přírodou. Malbu občas obohacuje o asamblážové prvky. Malířka hledá své pojetí světa, probíjí se k němu přes podněty z literatury, přes své úvahy o mystice světa a bytí. Možná, že její cyklus obrazů "Katedrály" je jednou z cest, jak jít dál.
Vystavuje v různých částech regionu. Je dlouholetou členkou Klubu frenštátských výtvarníků, pravidelně se účastní jeho výstav, a v poslední době také jeho předsedkyní.
Fotografie (viz výše) z vernisáže obrazů a fotografií pánů Grygarů, kde Karla Stiborková pronášela úvodní slovo.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Kateřina Krestová (Městské kulturní středisko) org. 56, 27.06.2008 v 12:09 hodin