Osobnosti [ Osobnost ]

V Biskupicích krátce působil obrozenecký učitel, osvětový pracovník a literát František Kuchař (1859-1914). Napsal mj. povídku o žitkovské bohyni, ve které vysvětluje význam tohoto pojmu, zabýval se národopisem, archeologií ap.
Biskupický rodák Martin Vítek (rychtář "Kůra" v Biskupicích a poslanec zemský a pak říšský za děkanství pozlovické) se r. 1848 zúčastnil jednání zemského "selského sněmu" v Brně. Zasloužil se o zřízení filiální školy v Biskupicích a stavbu školní budovy.
Po dvacetiletém působení v Biskupicích byl r. 1912 jmenován čestným občanem Biskupic učitel Bedřich Karpíšek. Zasloužil se o biskupickou školu, zúčastnil se práce v obecním zastupitelstvu, pomáhal obci v písemných záležitostech obce i velkostatku.
Regionální význam měla osobnost rolníka Františka Vítka (zemř. 1931); byl znám jako písmák a dlouholetý starosta obce. Vykonával řadu veřejných funkcí - byl předsedou místní školní rady, členem okresního školního výboru a členem vedení kontribučenské záložny. V obci se zasloužil o postavení a nadstavbu školní budovy, odkoupení místního velkostatku obcí, odvodnění pozemků, zřízení chudinského fondu atd.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Pavel Kuča org. 56, 24.02.2007 v 14:27 hodin