Naučná stezka Landek [ Naučná stezka ]

Landek

Charakteristika:
Zalesněný kopec Landek v severozápadním okraji Ostravy, v jehož úbočí v hrušovských a petřkovských vrstvách produktivního karbonu jsou přirozené výchozy uhelných slojí.

Chráněný přírodní výtvor leží na levém břehu řeky Odry přes soutokem s Ostravicí. Původně vyhlášen na rozloze 2,75 ha, v současnosti na 86,8 ha.

V roce 1976 otevřena přírodovědná naučná stezka s 9 zastávkami, charakteristikou geologických poměrů, výchozy uhelných slojí, lesními ekosystémy, rostlinstvem i živočišnou složkou.


Naučná stezka Landek.
V roce 1985 byla doplněna o 1. část naučné stezky hornické. V rámci stezky dokumentováno:
- osídlení Landeka lovci mamutů přes 25 tis. lety s výrobou pazourkových nástrojů.
- slovanské hradiště z 9. století (významná archeologická lokalita)
- nepřetržité dobývání uhlí od roku 1782 až dosud
- první nepřerušené a současně nejstarší dobývání uhlí nejen v ostravsko-karvinském revíru, ale též v Československu

První část naučné stezky s hornickou tématikou zpřístupňuje bývalé hlučínské doly ve dvou větvích některé ze dvaceti zaniklých (hornicky starších) štol a ústí 16 zaniklých jam.


Jižní větev - nástup u hlavní orientační tabule, zpřístupňuje ze staré cesty na jižním úbočí Landeka 5 zaniklých štol a dvě jámy současně s jedinečnými výchozy karbonských hornin s uhelnými slojemi. Na konci trasy důl Masaryk I.


Severní větev - začíná severně od orientační tabule u kapličky naproti vyznačenému ústí zaniklé dědičné štoly Kleinpetr. Vede souběžně s přírodovědnou stezkou od landeckého parkového lesa, zpřístupňuje osm zaniklých jam. Je ukončena v Koblově.



Provoz:
Naučná stezka je přístupná po celý rok, nejpřitažlivější z přírodovědného hlediska je v jarním období. Je vhodná k doplnění školní výuky o historii osídlení, vývoje hornictví a na ně navazujícího průmyslu v oblasti Ostravska.



Dostupnost stezky:
Místní dopravou z autobusové zastávky "Petřkovice - doly". Označená značkou naučných stezek, částečně souběžná se zelenou turistickou značkou z Hlučína do Šilheřovic (jižní větev). Navíc je označena hornickou značkou - zkříženými kladívky.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.rdaova.cz
Typ záznamu: Naučná stezka
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 14.03.2003 v 12:13 hodin