PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

Pamětní deska Terezie Kronesové [ Osobnost ]

V dnešní restauraci Terezka je upevněn reliéf sochaře Ludvíka a pamětní deska Terezie Kronesové, která se v tomto domě narodila a v průběhu svého života se stala zpěvačkou a herečkou.

Tereza Krones
(1801-1830)
subreta vídeňské opery

Narodila se 7. října 1801 v Bruntále jako dcera kožešníka Josefa Kronese. Když jí bylo pět let, odešla spolu se svým tatínkem a rodinou k divadelní společnosti Johanna Schönfelda, která v letech 1806 až 1811 hostovala v Opavě. Zde malá Therese poprvé vystoupila a její role se stala nejpřitažlivější atrakcí divadelní sezóny 1806. Když její otec vytvořil vlastní kočovnou divadelní společnost, projela Therese se svými rodiči celou Moravu. Roku 1821 přijeli i do Vídně. Nabídli jí angažmá v lidovém Leopoldinském divadle. Proslavila se především v roli mladíka ve hře "Dívka ze světa víl aneb Sedlák milionářem" z roku 1826. Také její postavy koketních a lehkomyslných žen získávaly úspěch. Její kouzlo pramenilo především z nevídané přirozenosti, se kterou se vciťovala do svých rolí.

Taktéž její osobní život byl velmi pestrý. Prožila finanční krize a její styky vzbuzovaly závist. Zářila na divadelním nebi a byla rovněž vyhledávaným objektem pro malíře. Po aféře svého přítele, který byl odsouzen k trestu smrti odešla z Vídně. Po několika letech se opět do Vídně vrací a přes svůj zhoršený zdravotní stav opět vystupuje na jeviště a získává si srdce diváků. Umírá jako devětadvacetiletá 28. prosince po prudké střevní chorobě. Pohřbena je na Ústředním hřbitově ve Vídni.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 56, 04.09.2002 v 12:39 hodin