PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

SLÁDEK Jan Václav [ Osobnost ]

Narodil se dne 21. 2. 1909 na Hukvaldech v rodině hajného a kastelána. Do obecné školy chodil na Hukvaldech, pak pokračoval studiem na gymnáziu v Příboře. Po maturitě odešel na vysokou školu umělecko-průmyslovou do Prahy. Stalo se tak na popud a přímluvu L. Janáčka, který si chlapce velmi oblíbil. J. V. Sládek studoval též na filozofické fakultě pedagogiku, kterou později uplatnil jako profesor na školách na Ostravsku.


V padesátých letech maloval velká plátna - hutníky, valcíře i prosté dělníky a realizoval řadu výstav s touto tématikou. K tématice Hukvald a Janáčka se vrátil, a v letech šedesátých až osmdesátých tvořil rozměrná plátna o našem kraji - cykly inspirované lidovými motivy i postavami z Janáčkových skladeb. Převážnou část svých kreseb daroval obci Hukvaldy, Základní škole Leoše Janáčka, kde je stálá expozice. Jeho obrazy nalezneme všude - v domácnostech, úřadech, školách. 103 obrazů odkázal Základní škole Leoše Janáčka.

Mimo to, že byl malířem a grafikem, je J. V. Sládek autorem knihy Hukvaldské Miniatury a Hukvaldské siluety i různých drobných publikací s kouzelným vyprávěním o Hukvaldech i lidech tam žijících. Kostelu sv. Maxmiliána na Hukvaldech spolu se svou ženou Jarmilou daroval v roce 1990 dva zvony, které denně zvoní a dárce nám připomínají. Zemřel 8. října 1992 a je pochován na hukvaldském hřbitově.

Janu Václavu Sládkovi bylo v roce 1969 - v roce jeho 60. narozenin - uděleno čestné občanství obce.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hukvaldy.eu
Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: uživatel č. 1164 org. 128, 14.10.2010 v 09:36 hodin