Přírodní památka Pozděchov [ Přírodní památka ]

Přírodní památku Pozděchov tvoří květnatá louka na jižním okraji zástavby v obci Pozděchov v okrese Vsetín, katastrální území Pozděchov. Celková výměra přírodní památky činí 0,28 ha.

Vyhlášení: 1948. Důvod vyhlášení: ochrana květnaté louky s výskytem silně ohroženého druhu šafránu bělokvětého.

Botanika: na louce výskyt šafránu bělokvětého (Crocus albiflorus), četnost populace však zdaleka nedosahuje nejbohatších lokalit v Lačnově a okolí (PP Lačnov, PP Sucháčkovy paseky). Dále se zde vyskytuje např. prvosenka jarní (Primula veris), na vlhkých místech prstnatec májový (Dactylorhiza majalis), krvavec toten aj.

Zoologie: lokalita není zoologicky významná.

Hospodářské využívání, management: Vývoj přírodních poměrů v přírodní památce a v jejím ochranném pásmu se usměrňuje na základě plánu péče. Tento plán obsahuje pokyny pro regulaci přirozeného vývoje a lidských činností, zejména pro provádění praktických zásahů. Schválený plán péče je podkladem pro jiné druhy plánovacích dokumentů, zejména pro lesní hospodářský plán a pro územně plánovací dokumentaci.
Chráněné území se nachází na okraji zástavby a trpí různými negativními vlivy, především přejížděním motorových vozidel. Louka je pravidelně kosená vlastníky pozemku.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz
Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 11.03.2010 v 13:22 hodin