Politická unie [ Evropská unie ]

Politická unie byla cílovým pojmem druhé reformy ES po schválení Jednotného evropského aktu (JEA). Přestože ani tato reforma, zahájená koncem r. 1990 a ukončená začátkem r. 1992, ještě nedosáhla cíle politického sjednocení, byla krokem tímto směrem. Následující vývoj důsledně vycházel z výsledků dosažených při realizaci JEA. Smlouva o Evropské unii uzavřená v Maastrichtu znamenala další pokrok především v těchto směrech:
- Upevnila se demokratická legitimita Společenství posílením úlohy Evropského parlamentu, což vyplynulo z rozšíření procedury spolupráce institucí ES, z nových postupů spolurozhodování a rozšířené procedury souhlasu Evropského parlamentu včetně jeho účasti na konstituování Komise Evropské unie.
- Byly vytvořeny základy Společné zahraniční a bezpečnostní politiky. To se uskutečnilo prohloubením Evropské politické spolupráce jako zvláštního pilíře politické unie za spoluúčasti
- Komise EU a Evropského parlamentu, třebaže zahrnutí Společné zahraniční a bezpečnostní politiky do rámce Společenství není ještě ukončeno. I v této klasické oblasti uplatňování zásady konsensu se však předvídá možnost většinového rozhodování k realizaci dohodnutých politických kroků.
- Bylo zavedeno evropské občanství (volební právo do místních orgánů) a rovněž zřízena instituce ombudsmana.
- Byla rozšířena a posílena činnost ES. Týká se to především převodu nových svrchovaných práv na Společenství v oblastech sociální politiky, ochrany životního prostředí, energetické a výzkumné politiky a rovněž kultury a vzdělávání. Maastrichtskými smlouvami bylo již mnohé dosaženo, avšak průlom ve prospěch plných pravomocí Společenství se zatím nezdařil. V sociální politice se pro odpor Velké Británie nedospělo k obecně přijatelné dohodě.
- Zakotvení zásady subsidiarity v novém článku smlouvy o ES má zabránit tomu, aby se Evropská unie příliš centralizovala a zbavovala členské státy svobody rozhodování tam, kde mohou být kompetence především pro realizaci politiky Společenství lépe využity v místním měřítku (decentralizovaně). Také snaha spolkových zemí SRN, aby se prostřednictvím zásady subsidiarity posílily právě regiony a další struktury pod úrovní rozhodování členských států Společenství, našla ohlas a byla vzata v úvahu zřízením Výboru regionů EU.
- Zvýšila se již výkonnost Evropské unie, došlo k posílení její vnitřní struktury a modernizaci jejích orgánů přiměřeně výzvám, požadujícím výkonnější Společenství, které totiž musí za současných změn v Evropě a ve světě převzít také dalekosáhlou odpovědnost za třetí státy.Posílená role Evropské rady a uplatnění zásady většinového rozhodování však nesplnily očekávání. Pro oblast Hospodářské a měnové unie (HMU) byly potřebné úpravy začleněny do smlouvy o Evropském společenství.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz
Typ záznamu: Evropská unie
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 10.12.2002 v 08:17 hodin