PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

076 Mělník - Mšeno - Skalsko - Mladá Boleslav [ Železniční trať ]

Železniční trať Mladá Boleslav hl. n. – Mělník (v jízdním řádu pro cestující označená číslem 076, od prosince 2014 část Mšeno – Mladá Boleslav připojena k tabulce 064) je jednokolejná regionální dráha, skládající se ze tří historicky postupně vzniklých úseků.

Úsek Mělník – Mšeno

Osobní vlak v stanici Lhotka u Mělníka (2006) Listina o koncesi ze dne 18. ledna 1896 byla vydána ke stavbě a provozování lokomotivní železnice, která vystavena buď jako místní dráha o kolejích pravidelných ze stanice Mělnické do Mšena s odbočkou ze Lhotky do Střednice a vlečnou drahou z Mělníka k Labi. Koncesionář se zavazuje, že povolenou železnici počne ihned stavěti a ji nejdéle do roka dokonati a pravidelnou vozbu na ní provozovati.

Úsek Mšeno – Vrátno – Skalsko

Listina o koncesi ze dne 18. dubna 1896 byla vydána ke stavbě a provozování lokomotivní železnice, která vystavena buď jako místní dráha o kolejích pravidelných ze stanice Mšena místní dráhy přes Vrátno a Lobeč do Dolního Cetna, aby se připojila k vlečné dráze z Chotětova do Dolního Cetna. Koncesionář se zavazuje, že povolenou železnici počne ihned stavěti a ji nejdéle do roka dokonati a pravidelnou vozbu na ní provozovati.

Úsek Skalsko – Mladá Boleslav

Listina o koncesi ze dne 19. února 1904 byla vydána ke stavbě a provozování lokomotivní železnice, která budiž zřízena jako místní dráha o rozchodu pravidelném, ze stanice Sudoměř–Skalsko přes Mladou Boleslav a Dolní Bousov do Staré Paky. Koncesionář se zavazuje, že povolenou železnici počne ihned stavěti a ji nejdéle do dvou let dokonati a pravidelnou vozbu na ní provozovati.

Provoz v úseku Skalsko – Dolní Cetno – Chotětov byl zastaven roku 1970 a roku 1974 byl úsek zrušen; kolejový svršek se dochoval na 1,2 km této odbočky. [zdroj]

Na co zírá mašinfíra - http://www.idnes.cz/cestovani/po-cesku/na-co-zira-masinfira-trat-076-mseno-melnik.A210816_155758_po-cesku_vrja

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Železniční trať
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 09.01.2022 v 11:53 hodin