PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

Trasa Lipová lázně - chata Smrčník - Horní Lipová [ Turistická trasa ]

Lipová Lázně-jeskyně Na Pomezí-chata Smrčník-Pod Kopřivným-Horní Lipová
Typ: pěší
Náročnost: nenáročná
Časová náročnost: polodenní výlet
Restaurace : Lipová Lázně - restaurace, jeskyně Na Pomezí -bufet, chata na Smrčníku.
Délka 9,5 km
Délka čas 3 hodiny
Převýšení +328 m
Snížení - 233 m
Nejnižší bod 537 m
Nejvyšší bod 718 m

Příjezdové místo: Lipová Lázně, vlak, trať č. 290, autobusy z Jeseníku, Prahy a Brna.
Výchozí bod: železniční stanice Lipová Lázně, před nádražím parkoviště pro osobní auta.
Časový rozvrh: Lipová Lázně, vlak - jeskyně Na Pomezí 3 km (1 hod.) - chata Smrčník 1,5 km (1/2 hod.) - Pod Kopřivným 3,5 km (1 hod.) - Horní Lipová, vlak 1,5 km (1/2 hod.).
Celkem 9,5 km, 3 hodiny.

Nejvyšší bod: Lomy na Smrčníku 718 m.

Pozoruhodnosti: Lipová Lázně - lázně, bývalá rychta; jeskyně Na Pomezí - krápníkové jeskyně; ze sedla Pod Kopřivným výhledy na železniční trať na Ramzovou, tzv. Slezský Semmering.

Popis trasy:
Ze železniční stanice v Lipové lázních se dáme vlevo po zeleně značené cestě. Odbočíme vlevo, překročíme železniční trať, stoupáním se dostaneme do lesa a cestou po vrstevnici pak do sedla na silnici Lipová lázně - Žulová. Dáme se vlevo a klesáním po krátké chvíli dojdeme ke vstupu do jeskyní na Pomezí. Jeskyně byly částečně otevřeny již v r. 1950, od r. 1955 je v krystalických vápencích zpřístupněno 460 m chodeb s bohatou krápníkovou výzdobou. Sintr se v těchto jeskynních prostorách stále tvoří. Jsou to největší a nejnavštěvovanější jeskyně tzv. Jesenického krasu. Objeveny byly v r. 1936, jejich prohlídka trvá přibližně 50 minut. Od jeskyní se vrátíme do sedla Na Pomezí (576 m). Zde odbočíme na žlutě značenou cestu a kolem lomu stoupáme lesem po asfaltové silnici až k chatě Smrčník, která je ve svahu nad silnicí. Po silnici pokračujeme až ke dvěma lomům na Smrčníku, kde probíhá těžba bílého mramoru, který se zpracovává na drtě a mikromletý vápenec v sedle Na Pomezí. Od lomů se nám otevře výhled na hlavní hřeben Hrubého Jeseníku s vrcholem Pradědu, Keprníku, chatou Jiřího pod vrcholem Šeráku, samotný vrchol Šeráku a klesající hřbet s Obřími skalami. U lomů přejdeme na lesní cestu, kterou dojdeme až na rozcestí Pod Kopřivným (665 m). Zprava ze Ztraceného údolí přichází zeleně značená cesta z Vápené po trase bývalé formanské cesty, na levou stranu je pěkný pohled na železniční trať, která vede v bočním údolí Staříče a nabírá potřebnou výšku ke zdolání Ramzovského sedla - pro svou podobnost s rakouskou tratí na Semmering. dostala název "Slezský Semmering.". Z rozcestí se dáme vlevo po zeleně značené cestě a klesáním se dostaneme k zastávce autobusu na horním konci obce Horní Lipová. V souběhu s modře značenou cestou vystoupáme k železniční stanici v Horní Lipové, odkud se můžeme vrátit do Lipové Lázní buď vlakem, nebo autobusem.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.infoSumperk.cz
Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 08.11.2004 v 17:04 hodin