Pozvání na tradiční Medobraní

Na vědomost se dává, že v KRÁLOVSTVÍ PERNÍKU ® pod hradem Kunětická hora u Pardubic bude 25. a 26 června 2022 medová sláva!

Zakoupením vstupního víza získáte právo zúčastnit se programu (viz rezervační systém SO a NE) v roli, kterou si vyberete. Domorodci se zaregistrovaným Cestovním pasem Království perníku® (dospělý s max. 5 dětmi do 15 let) se mohou akce zúčastnit zdarma.

Rodinný program, připravený ve spolupráci s včelaři Nikolou Kejzarovou a Lukášem Moravcem, se uskuteční v expozici "Medárium" s naučnou stezkou o včelách v areálu a v útulně U všech čertů Perníkové chaloupky pod Kunětickou horou u Pardubic.
Medobraní
Medobraní u Perníkové chaloupky
Účastníci programu se seznámí nejen s technikou a způsobem odběru plástů ze včelích úlů, ale také s vytáčením čerstvého medu a jeho dalším zpracováním.
"Na medobraní návštěvníci uvidí živě a zblízka, jak žijí včely v úle. Dozvědí se čím se živí a jak vytvářejí svoje produkty med, vosk, propolis, pyl, mateří kašičku a další. Plásty bude včelař vyjímat z úlu a obsednuté včelami je bude s komentářem ukazovat. Medné plásty budou potom převezeny do improvizované medárny v budově. Tam si návštěvníci zkusí odvíčkování a vytáčení plástů v medometu. Vytočený med bude potom stočen do sklenic a ještě teplý nabídnut návštěvníkům ke koupi. Zajímavé budou informace o tom, jak uchovávat med v domácnosti, jak ho rozpouštět a k čemu se dá v kuchyni použít. Vítáni budou začínající včelaři nebo i ti, kteří o včelaření uvažují a neví jak začít. Ti budou mít příležitost se podrobněji seznámit s jednotlivými činnostmi při medobraní. Témat, které mohou začátečníka po přečtení základní literatury zajímat je velmi mnoho. Na příklad po medobraní bude již v červenci aktuální léčení proti varoáze. Krmení a příprava včelstev na jaro příštího roku. Jakým způsobem krmit. Jaké množství zásob včelstvo potřebuje na zimu. Příčiny rojení. Shromažďování zásob. Používat mřížku? Stavební pud. Obměna včelího díla. Jak uchovávat souše. Pylové plásty ano či ne? Jak je uchovávat. Jak ošetřovat použité rámky, nástavky a mřížky", zve k návštěvě včelařka Nikola Kejzarová.
Chybět nebude ani ochutnávka a nabídka právě vytočeného medu a ochuceného medu včetně výrobků z včelích produktů, jako je vosk a propolis. Účastníci programu si budou moci vyzkoušet, jak se z medu, mouky a koření dělají perníky.
Příjemné chvíle "s medovými zážitky z Perníkové chaloupky" strávíte s Perníkářskou dílnou Ježibaby, Medovým rájem a v útulně U všech čertů (nikdo neví, proč se tak jmenuje...). A bude i gastronomická specialita: PEČENÍ HOLUBI převážně rostlinného původu!

Přijďte, těšíme se na vás za každého počasí.

(šm)