Korunovace Krále perníku®

Království perníku 2009

Fotograf Jan Saudek a korunovaný Král perníku® dne 28. 9. 2009

Ve státní svátek sv. Václava L. P. 2009 se v Království perníku® pod Kunětickou horou u Pardubic uskutečnila Svatováclavská tlačenice perníku s 1. světovou výstavou perníkového zvířectva a s korunovací Pavla Janoše čestným titulem KRÁL PERNÍKU®.

Perníkovou korunu mu na základě odborného doporučení Muzea perníku nasadil světoznámý fotograf JAN SAUDEK a to i s velkou poklonou, pro mistra již charakteristickou. Dále v bohatém programu králi perníku zazpívala zpěvačka a herečka Dita Hořínková a představil se fotograf a publicista Josef Louda. Portrét krále namaloval a "dvorním malířem" se stal Vladimír Valenta a na závěr králi a dvořanům zatančila hadí žena Jessica Bieske. Celou slavnostní akci, včetně dobročinné aukce, moderoval Petr Jančařík.

"Krtek nudista! Žabí stehýnka, motýlí křidýlka! Králík na svíčkovou! Kuře s kulichem - vydrží i přes zimu! Nejlepší vepřové! Pojďte se podívat na moje kozičky! Čerstvě nachytané myši za skvělé ceny!..." Takovou atmosféru vytvořili trhovci na První světové prodejní výstavě perníkového zvířectva u Perníkové chaloupky. A návštěvníci si mohli prohlédnout desítky druhů nejrůznějších zvířátek od pardubických perníkářů. Kdo by odolal? Zvířátka z perníku, umístěná v kotcích a také v akváriu, rychle ubývala a měnila své majitele. Zlatým hřebem výstavy byla odpolední dražba velikého čuníka, kravičky a koníka. Výborně ji moderoval Petr Jančařík. O zvířátka, které věnoval mistr perníkář Pavel Janoš, se rozpoutala veliká bitva a vyvolávací cena 100 Kč byla rychle zvyšována až na celkových 2.900 Kč! Navíc se manželé Krejčířovi z Pardubic rozhodli svého vydraženého čuníka věnovat dětem z Mateřské školy obce Ráby i s vydraženými penězi! Předání daru se uskutečnilo dne 30. 9. 2009 a děti z něj měly obrovskou radost.