PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

STRNADEL Pavel [ Osobnost ]

Narodil se 17. září 1951 ve Frýdku Místku. V roce 1970 maturoval na gymnáziu ve Frenštátě pod Radhoštěm. V létech 1971-1976 studoval na Katedře výtvar­né výchovy filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.
Pavel Strnadel vstupuje do výtvarného života v polo­vině sedmdesátých let. Stálou inspirací je město všedních dnů ve své odvrácené tváři zákoutí, dvorů a uliček periferií. Malířským zájmem autora se zejména stává rodné město Frenštát pod Radhoštěm, kde prožil své dětství, žije a pracuje. Zachycuje důvěrně známou krajinu Beskyd se všemi průmyslovými proměnami.

K výše vzpomínaným tématickým okruhům tvorby přistupují paste­lové portréty a zátiší s atributy technických rekvizit z prostře­dí cirkusů, kolotočů a luna­parků.

S hledáním vlastního tématu se Pavel Strnadel dopracovává vlastního výtvarného názoru a rukopisu. Malba se stává postupně expresivnější, autor potlačuje kresebnou konstrukci obrazu a jeho barevnou tonalitu. Oprošťuje se, i když zůstává na půdě reality, od popisnosti a mnohdy v záměrném zjednodušení a soustředění zobrazovaný motiv až monumentalizuje.

Je dlouholetým členem klubu frenštátských výtvarníků a aktivně pracuje v kulturní komisi města. Vystavuje často po celém regionu, ale také v zahraničí.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.frydek-mistek.cz
Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 07.03.2010 v 16:13 hodin