PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

DUDEK Adolf [ Osobnost ]

V lednu roku 2000 udělilo ostravské nakladatelství pro děti Librex výroční ceny nejúspěšnější autorce Eve Lenartové a ilustrátorovi Adolfu Dudkovi. Výtvarné ilustrace Alolfa Dudka z Frenštátu p.R. ovlivnily podobu 140 knižních titulů, kterých nakladatelství Librex prodalo přes 1,5 miliónů.
Nakladatelství Librex se zpočátku zabývalo pouze distribucí dětských knih, od roku 1993 rozšířilo svou činnost jako nakladatelství pro děti. Jedním z prvních začínajících autorů, který přišel se svými ilustracemi a otázkou, zda by se daly vydat, byl Adolf Dudek. Hned první titul byl úspěšný- do dneška se vytisklo 180.000 kusů. Od 3. května 2000 měl malíř Adolf Dudek úspěšnou výstavku svých děl , především leporel a říkanek pro nejmenší čtenáře s typickými ilustracemi dětí a zvířátek v Městské knihovně Frenštát p.R. Výstavka byla spojena s několika besedami pro děti .
Adolf Dudek se narodil před šestatřiceti lety v Poličce na Vysočině. Maloval a kreslil rád od dětství, ale rodiče pro jeho koníčka neměli pochopení a tak musel vystudovat průmyslovku potravinářské technologie a k vysněnému malířství se dostal víceméně jako samouk. Jeho prvními pracemi byla leporela Veselá zvířátka a Veselé ovce, v roce 1992 poprvé vydal svou Abecedu. Za desetiletí spolupráce s ostravským Librexem namaloval celou řadu leporel, říkankové knížky pro nejmenší Skákal pes, Halí belí, Kolo,kolo mlýnské nebo pohádky pro nejmenší Povídám pohádku či První čtení a mnoho dalších. Pro Librex také ilustroval Karafiátovy Broučky.Jeho úspěch podtrhuje i každoroční účast na setkání ilustrátorů dětských knih v italské Bologni.
Kromě knižních ilustrací se mohou děti s jeho kresbami seznámit i ve škole- vyzdobil totiž dětskými motivy zdi Základní školy Frenštát Záhuní (nebo zdravotní středisko v rodné Poličce).

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Kateřina Krestová (Městské kulturní středisko) org. 56, 27.06.2008 v 11:59 hodin