Valašské folklorní sdružení [ Folklorní sdružení ]

Valašské folklorní sdružení
Občanské sdružení Valašské folklorní sdružení je členem Folklorního sdružení České republiky.

Předsedkyně sdružení: Jana Šamánková
ekonom: Ing. Petr Dobrovolný
tel.: 571612266, dobrovolny@efios.cz
a Valašské FoS Vsetín


Valašské folklorní sdružení ValFoS je občanské sdružení, které založily folklorní soubory z národopisného regionu Valašsko s cílem vzájemně si pomáhat při své činnosti. Ve sdružení je organizováno celkově 66 folklorních souborů. Některé z nich jsou soubory dětské, těch je 34 a další jsou soubory dospělých a mládeže.

Členem ValFoS může být každý soubor či jednotlivec, který zaplatí členský příspěvek. V čele ValFoS je výbor, do kterého jsou voleni zástupci jednotlivých částí části Valašska - novojičínska, frenštátska, rožnovska, valašskomeziříčska, vsacka, valašskoklobúcka, zlínska, luhačovska, rusavska. Vzhledem k tomu, že národopisný region Valašsko zasahuje do několika územně-správních celků, je organizační práce výboru poměrně náročná.

ValFOS se zaměřuje na organizování a pořádání především akcí regionálního charakteru např. ve dvouletém cyklu přehlídky dětských souborů pro každou část Valašska a pak přehlídku regionální, dále PRAMENY - nesoutěžní přehlídku dospělých souborů. Každým rokem cyklus soutěžních přehlídek dětských zpěváčků valašských písním, seminář pro vedoucí a vyspělé tanečníky valašských souborů, či vedoucí dětských souborů.

Pořádáme také seminář pro odzemkáře a uspořádali jsme i taneční školul Jsme nápomocni ředitelům folklorních festivalů v našem regionu, pokud projeví zájem, pomáháme souborům navázat kontakty se soubory v zahraničí, atd.

Vydáváme informační čtvrtletník "Valašská trúba".

Kontakty udržujeme se všemi folklorními soubory v regionu, bez ohledu na jejich členství ve ValfFoS, ale platící členové jsou při akcích, které sdružení pořádá, zvýhodňováni.

Veškerá činnost sdružení je založena na dobrovolnosti, a proto vítáme každého, kdo je ochoten přiložit ruku k dílu nad rámec svého zaměstnání a souborových povinností. /Mgr.Jana Šamánková/


Přehlídky 2007:
25.3.07 okresní soutěž dětských souborů - oblast Valašskoklobucka a Vsacka
15.4.07 regionální soutěž zpěváčků Valašska

KONTAKTNÍ ADRESA:

Mgr. Jana Šamánková
Bartošky 583
744 01 Frenštát pod Radhoštěm
Česko (CZ)
tel: (+420) 556 836 580
(+420) 732 513 144
Rusava, valašský soubor písní a tanců
2007, I. bál valašských souborů

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.FOS.cz
Typ záznamu: Folklorní sdružení
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 08.03.2007 v 23:12 hodin