Folklorní sdružení Těšínské Slezsko [ Folklorní sdružení ]

Folklorní sdružení Těšínské Slezsko
Taneční pár souboru Slezan v těšínském kroji
Občanské sdružení, které je členem Folklorního sdružení České republiky.

Těšínské Slezsko se po dlouhá léta vyvíjelo společně a teprve od roku 1920 je rozděleno mezi dva samostatné státy - Česko a Polsko. Na území našeho státu - české Těšínské Slezsko - je to oblast mezi Ostravicí, Odrou a Olší (Olzou) od Bohumína až po slovenskou hranici v Mostech u Jablunkova.
Zahrnuje v sobě oblast nížinnou a horskou. Nížinná oblast se rozprostírá v okolí měst Frýdek, Ostrava (Slezská Ostrava), Bohumín, Orlová, Karviná, Český Těšín až po Třinec. Horská část sahá od Třince k Jablunkovu, zahrnuje v sobě i Beskydy s nejvyšším vrcholem Lysá hora a turisticky zajímavé údolí Dolní a Horní Lomné s pralesem Mionší a se spoustou rekreačních chat. Patří zde i rázovitá obec Hrčava s lidovou architekturou (dřevěný kostelík), která je zajímavá tím, že je na trojrozmezí tří států - Česka, Polska a Slovenska.
Na území Těšínského Slezska se vyskytuje zvláštní nářečí, které se dochovává v písních a tancích folklorních souborů. Zdejší soubory mají ve svém názvu často jména řek a hor této oblasti: Odra, Olza, Javorový, Mionší, Olšina a Olšinka. Další významné soubory jsou: Slezan, Slezánek, Suszanie, Jackové, Górole, Vonička, Nowina, Lónczka, Lipka, Lipeczka a Orlovanka. Soubory užívají kroje bohumínské, orlovské, těšínské, jackovské, goralské a mostořské.
Soubory účinkují na festivalech v této oblasti, kde nejvýznamnější jsou v polovině září Slezské dny s turistickou Mánesovou stezkou, která vede přes vrcholy Beskyd do Dolní Lomné. Další festival bývá v květnu v lázních Darkov - Máj nad Olzou a v červnu probíhá v Orlové Orlovské léto. Soubory se prezentují i na jiných výročních koncertech a vystupují i na společných festivalech česko-polských, kde nejvýznamnější je třídenní soutěžní festival v blízkosti našich hranic Zlatý klas v Zebrzydowicích a v Českém Těšíně, který má již více než desetiletou tradici. Tyto festivaly jsou i turisticky velmi zajímavé, návštěvníci se na nich mohou setkat s lidovými umělci a řemeslníky jako řezbáři, perníkáři, malíři. Mohou také ochutnat domácí slezské speciality.
K zajímavostem regionu patří různé dřevěné kostelíky a lidová architektura (kostelík v Gutech, na Prašivé, v Bystřici) a dřevěnice v Havířově. Za návštěvu stojí také Těšínské muzeum v Českém Těšíně, které uchovává četné památky lidového umění jako jsou kroje, stříbrné šperky, truhlice a jiné. Turisticky zajímavý je také nově obnovený zámek v Karviné-Fryštátě a za shlédnutí stojí také lázně v blízkém Darkově. Návštěvník Těšína by neměl opomenout také překročit hranici přes řeku Olši a navštívit starý těšínský rynek, nejstarší muzeum v Těšíně a Piastowský hrad.
Zajímavou hudební akcí, kterou navštěvují spousty diváků, je také folkový Festival na pomezí uprostřed srpna v Dolní Lomné. Historicky zajímavá je rekonstrukce hradiska v Chotěbuzi, které dokládá přítomnost Slovanů od 8. století na tomto území. Z hlediska cestovního ruchu je na Těšínsku pro turisty a lyžaře zajímavé středisko Javorový s lanovkou, lyžařskými vleky a sjezdovkami a středisko v Mostech u Jablunkova se sjezdovkami a horskou dráhou.
V Moravskoslezském kraji jsou také folklorní regionální sdružení Opavské Slezsko, Ostrava - Lašsko a část Valašska. I v těchto regionech jsou další zajímavá místa (Štramberk, Opava, Frýdek Místek). Jsou zde také četné folklorní soubory a festivaly, z nichž nejznámější je Folklor bez hranic v Ostravě, Mezinárodní dětský festival ve Frýdku - Místku, Frenštátské slavnosti ve Frenštátě pod Radhoštěm a Sochovy slavnosti ve Lhotce.
Turisticky zajímavé jsou také Hukvaldy spojené s hudebním skladatelem Leošem Janáčkem a Hradec nad Moravicí, kde probíhá hudební festival Beethovenův Hradec.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Folklorní sdružení Těšínské Slezsko
Dagmar Valová
Květinová 897
735 14 Orlová-Lutyně
Česko (CZ)
tel: (+420) 739 213 370

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz
Typ záznamu: Folklorní sdružení
AKTUALIZACE: Jiří Buroň (FoS ČR Moravskoslezský kraj) org. 24, 01.07.2005 v 19:04 hodin