PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

Zřícenina hradu Kumburk [ Hrad nebo zřícenina hradu ]

Zřícenina hradu Kumburk
Pohled na věž s rozhlednou
Zříceniny hradu na vysokém kopci nedaleko (5 km západně) od Nové Paky.

Hrad založili počátkem 14. století Markvartici a první zmínka pochází z roku 1325, kdy byl jeho majitelem Markvart z Goldenberka. (Původně se hrad jmenoval Goldenberg.) V roce 1406 prodal Jan z Kumburka hrad Janu Krušinovi z Lichtemburka. V první polovině 16. století hrad získali Trčkové z Lípy. Jan Rudolf Trčka z Lípy prodal Kumburk roku 1607 Zikmundovi Smiřickéhu ze Smiřic. Roku 1621 byl konfiskován a získal ho Albrecht z Valdštejna. Za třicetileté války byl vypleněn Švédy a roku 1658 na příkaz císaře Leopolda zbořen, aby se nemohl stát opěrným bodem nepřátelských vojsk.


O hrad se stará skupina nadšenců, která se snaží zajistit zdivo a zachovat ho v podobě, v jaké je dosud. Asi po roce a půl se hrad dostal ze 4. skupiny (určen k zániku) do 2. Skupiny (zajištění zdiva).

Z činnosti nadšenců:

V létě roku 2001 mohli návštěvníci na Kumburku zhlédnout kozu, která požírala hustý porost v areálu hradu, vyzděný strop v suterénu paláce a ve věži dřevěný přístřešek. O rok později bylo podél hradeb postaveno oplocení, byl kompletně vykácen porost v areálu hradu a před první branou turisty překvapila nová závora. V červenci 2003 mohli návštěvníci využít překrásného rozhledu z nově postavené rozhledny (na místě přístřešku ve věži) a posezení na lavičce u srubu, sloužícího jako sklad. Pozornosti neunikl ani opravený pilíř podpírající zeď paláce a vyzděná stěna v suterénu paláce.

Skupina by velice ráda zachránila i okolní hrad Bradlec, ale "nejsou lidi a dva hrady najednou se zvládat nedají".

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 14.03.2022 v 13:11 hodin