PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

Divadlo Antonína Dvořáka [ Divadlo ]

Divadlo Antonína Dvořáka, Ostrava
DIVADLO ANTONÍNA DVOŘÁKA
V roce 1902 založila městská obec v Ostravě divadelní stavební fond a o dva roky později se divadelní stavební výbor rozhodl uskutečnit záměr stavby městského divadla. Na základě konkurzu byl projektem divadla pověřen architekt Alexander Graf z Vídně, který budovu pojal v novobarokním stylu. Stavbu řídila a realizovala firma Noe & Storch z Ostravy pod vedením architekta Josefa Schlögla z Vídně. Na stavebních pracech se však podílely i firmy z Vídně, Berlína, Brna, Olomouce a především z Ostravy. Nejvýznamnějším dodavatelem byly Vítkovické železárny, které zhotovily střešní krov nad hledištěm a jevištěm, včetně dalších železných konstrukcí. Prvenstvím této stavby, ve srovnání s ostatními divadly u nás, bylo použití železobetonových nosníků a horizontálních překladů.


Umělecké ztvárnění vnitřních prostor budovy - hlediště, foyeru a vestibulu - bylo dílem vídeňské sochařské firmy Johann Bock & syn. Sochařské práce na fasádě jsou dílem sochaře Eduarda Smetany z Ostravy a průčelí budovy korunuje štítová skupina - sousoší akademického sochaře Leopolda Kosiga z Vídně. Autorem stropního obrazu v hledišti je další Vídeňan - akademický malíř Eduard Veith. V hlavním foyer byly umístěny dva velké reliéfy "Drama" a "Hudba", které divadlu věnovala akademická sochařka Helena Scholzová. Hlavní opona vznikla v ateliéru malířů Koutský & Rottonar ve Vídni. Představovala alegorii na práci, obchod a umění.

Městské divadlo bylo slavnostně otevřeno 28. září 1907 a do roku 1919 se v něm hrála výhradně německá divadelní představení. Od roku se stalo stálou scénou Národního divadla moravsko-slezského, za války bylo NDMS (tehdy fungovalo pod názvem České divadlo moravskoostravské) nuceno tuto budovu opustit. Po druhé světové válce se střídaly názvy Zemské divadlo, od roku 1949 Divadlo Zdeňka Nejedlého a od roku 1990 Divadlo Antonína Dvořáka. Tato budova je domovskou scénou operního, baletního a činoherního souboru Národního divadla moravskoslezského.
Počet míst: 531

KONTAKTNÍ ADRESA:

Divadlo Antonína Dvořáka
Smetanovo nám. 1
702 20 Ostrava
Česko (CZ)
tel: (+420) 595 151 120
(+420) 596 114 840 předprodej

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
Typ záznamu: Divadlo
AKTUALIZACE: Daniel Merhout (INFOMORAVA) org. 56, 16.08.2004 v 09:40 hodin