Zřícenina hradu Nový Hrádek u Lukova [ Hrad nebo zřícenina hradu ]

Hrad Lukov a jeho historie


Vydáte-li se v Lukově z křižovatky silnic od Fryštáku a Lešné po ulici Hradské, narazíte na jejím konci u lesa stojící sochu sv. Jana. Z tohoto místa pak 20 minut chůze lesní pěšinou Vás přivede ke zříceninám kdysi velkého hradu, velkého jak svou rozlohou, tak i významem.

Přesná doba vzniku hradu stejně jako jeho zakladatel nejsou sice známy, jasné však je, že v průběhu první poloviny 13. století je na Moravě budována řada hradů, jejichž vznik lze spojovat se strukturálními změnami moravského markrabství. Na hradě byly nalezeny architektonické fragmenty svědčící o vzniku pod přímým vlivem huti cisterciáckého kláštera na Velehradě, jenž je možné přisoudit sakrálním objektům, které vzhledem k velikosti dochovaných fragmentů patrně nebyly pouhými hradními kaplemi. O této skutečnosti svědčí i patrně nejstarší existující písemná zmínka o hradě Lukově, zmiňující lukovského plebána jako jednoho ze svědků na listině královny Konstancie z roku 1235 ("Lambertus plebanus de Lukov..."). Vzhled a rozloha hradu z této doby je dosud nejasná, fragmenty nejstarší zjištěné podoby hradu jsou spojovány s břitovou věžicí vevázanou do hradby a hranolovou věžicí vysunutou před vnitřní hradbu, které nemají v našich zemích obdobu a řadí tak Lukov mezi přední lokality svého druhu u nás.

V roce 1990 v porevoluční euforii vzniká Klub přátel Lukova.
V roce 1992 byla dokončena oprava čela předbraní a 1996 opravena a znovu vyzděna zřícená valená klenba západního paláce. Zastřešení vstupní věže a vyzdění severní stěny západního paláce proběhlo během sedmi turnusů PsB roku 1997. V roce 1999 byly dokončeny výstavní prostory a klubovny ve vstupní věži a zahájily se práce na Dolním hradě - oprava bašty Svatojánky.

Majitel/Uživatel:
ČR / Státní památkový ústav v Brně.

Expozice:
Areál předního hradu s dvoukřídlovou budovou, z jejíhož vrcholu je nádherný výhled na Národní park Podyjí, a zadní hrad s dvojitým oválným prstencem hradeb a obytným palácem.

Zajímavost:
Hrad leží v první, nejpřísněji chráněné zóně Národního parku Podyjí. Pro veřejnost je dostupný pouze pěšky nebo na kole.

Otevřeno:
květen až říjen denně 10-18h, září So, Ne 10-18h. Jindy po předchozí dohodě (větší skupiny osob).

Prohlídka:
S průvodcem 45 min, nejvíce 15 osob.

Vstupné:
-dospělí: 25,- Kč
-děti: 10,- Kč.

Služby:
Rezervace prolídek, prodej suvenýrů.

Literatura:
Kamenný klíč HRADY, ZÁMKY a ostatní zpřístupněné památky
Čechy, Morava a Slezsko
Kateřina Součková
Roman Abušinov

KONTAKTNÍ ADRESA:

Zřícenina hradu Nový Hrádek u Lukova
Zámecká 93
671 03 Vranov nad Dyjí
Česko (CZ)
tel: (+420) 515 296 215
fax: (+420) 515 296 120

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.lukov.cz
AKTUALIZACE: Monika Mičulková (Beskydy-Valašsko, racr) org. 56, 27.05.2004 v 09:18 hodin