PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

Zámek Nový Světlov [ Zámek ]

Bojkovice
Zámek Nový Světlov v Bojkovicích
V současné době je zámek v rekonstrukci, pro veřejnost je nepřístupný. Nepřístupná je i muzejní expozice.


Oblast moravskoslezského pohraničí byla po několik století vystavena častým a velmi pustošivým nájezdům z Uher. Vpády usnadňovaly četné průsmyky pohraničních hor, kterými přicházely divoké hordy nájezdníků z Uher na Moravu, kde loupily a ničily vše, co se jim postavilo do cesty. Pro obyvatele kraje tak vytvářely nesnesitelné podmínky. Proto zde docházelo k častým zánikům osad (v okolí Bojkovic dvanáct).

Okolní hrady včetně Nového Světlova byly budovány jako opevněná centra proti nájezdníkům. Kromě Nového Světlova všechny zanikly. Kromě obranné funkce měly tyto hrady i funkci hlásnou, signalizační. V případě napadení přijímaly a předávaly výstražné signály dále do vnitrozemí, kde varovaly před přicházejícími nájezdníky. Koneckonců i název "Světlov" pochází pravděpodobně od výstražných planoucích ohňů.

V době mezi 14. a 15. stoletím drželi světlovské panství Šternberkové, kteří sídlili na Starém Světlově nad Luhačovicemi. Poté se vystřídalo nad panstvím několik majitelů a po uherských válkách bylo prodáno Landštejnům.

Majitel/Uživatel:
Ing. Novotný / Město Bojkovice (muzeum, obřadní síň)

Expozice Muzea Bojkovska:
Muzejní vlastivědná expozice v bočním křídle zámku - archeologie, dějiny hradu, nájezdy a vpády od 12. stol, zaniklá řemesla, lidové bydlení, regionální lidové kroje, miškaři (první veterináři) aj.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Zámek Nový Světlov
Bojkovice
687 77 Bojkovice
Česko (CZ)
tel: (+420) 572 641 440 (duben-září)
(+420) 572 641 151 (info MěÚ)
Bojkovice

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 17.11.2021 v 19:33 hodin