Kyjovánek II., folklorní soubor [ Folklorní soubor či skupina FoS ČR ]

Kyjovánek II., folklorní soubor
Kyjovánek na Sicílii, 2008
Foklorní soubor Kyjovánek II.

Zaměření činnosti: tanec - zpěv - hra
Prezentováné regiony: Moravské slovácko
Organizační vedoucí a současně umělecký vedoucí: Blažena Sedlářová a Marcela Švorbová
Zřizovatel: MěKS Kyjov
Sdružení rodičů a přátel Kyjovánku
Soubor doprovází předseda sdružení Kyjovánek II Pavel Švorba na akordeon, svorba@braillnet.cz.

Dětský národopisný soubor Kyjovánek II vznikl v roce 1976, jako nejmladší složka Slováckého souboru, který má v Kyjově již více jak šedesátiletou tradici. Od počátku je pravidelným účastníkem okresních i krajských přehlídek a několikrát se zúčastnil i přehlídek národních. Soubor má na svém kontě řadu ocenění a úspěchů za účast na přehlídkách a festivalech v různých místech naší republiky. Má za sebou i několik zahraničních zájezdů. V dřívějších letech svou činnost rozšiřoval o spolupráci s Čs. rozhlasem a televizí v Brně, spolupracoval s Brolnem a dvakrát i s Československým filmem.

V současné době má Kyjovánek 2 samostatné skupiny.
Pod současným vedením pracuje Kyjovánek II již 10 let. Za tu dobu přinesl radost nejen divákům v Kyjově, ale i na festivalech v Miloticích, Mistříně, Břeclavi, Veselí nad Moravou, Valašském Meziříčí, Plzni a Jablůnkově. Vystupoval i v mnoha dalších městech naší republiky, z vystoupení v Boleradicích si přiváží pohár starosty obce. V roce 2006 se Kyjovánek představil divákům v Maďarsku, v roce 2008 na Sicílii, odkud si přiváží několik ocenění.
V roce 2003 se Kyjovánek pokusil o znovuobnovení některých tradičních dětských obchůzek - Vynášení Moreny, Velikonoční hrkání, Obchůzka královniček a Obchůzka Lucek. Dnes se tyto obchůzky konají každoročně.

V současné době má Kyjovánek II více jak 60 dětí, které jsou rozdělené dle věku do 3 skupin. Vedoucími Kyjovánku II jsou Eleonora Krůtová (nejmladší skupina), Blažena Sedlářová a Marcela Švorcová (střední a nejstarší skupina). Soubor doprovází harmonikář Pavel Švorba a nově vznikající cimbálová muzika Kyjovánku.

www.kyjovanek.cz
kyjovanek@kyjovanek.cz
www.kyjovanek.webzdarma.cz

KONTAKTNÍ ADRESA:

Folklorní soubor Kyjovánek II.
Blažena Sedlářová
Boršovská 3151
697 01 Kyjov
Česko (CZ)
tel: (+420) 606 220 580

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 04.03.2008 v 00:44 hodin