Babice [ Město nebo obec ]

Obec Babice se rozkládá na rovině údolní moravní nivy na pravém břehu Moravy v severní části Dolnomoravského úvalu v nadmořské výšce kolem 180 m.

Obcí protéká Kudlovický potok, do kterého se před obcí vlévá potok Jankovický. Kudlovický potok odvádí vodu z části pohoří Chřiby a vlévá se do řeky Moravy. Katastrem obce dále protéká potok Trávníček (Vrbka), tekoucí do Halenkovic. Kudlovický potok bývá poměrně často nebezpečím pro níže položenou zástavbu obce v lokalitách Chaloupky, Nová ulice, Záhradní a z části i Nábrežní ulice. Tyto lokality byly zatopeny v červenci 1997 při vysokém stavu vody v řece Moravě a dlouhotrvajícími dešti, kdy došlo i k evakuaci více jako 200 občanů a vzniku značných škod.
Obcí vede státní silnice I/55 se současným průjezdem cca 14 tis. motor. vozidel za 24 hod. Rovněž částí obce je dvoukolejná železniční trať Břeclav - Přerov, která v rámci výstavby koridoru II prodělává rekonstrukci za účelem zvýšení průjezdní rychlosti až na 160 km/hod.

Obec má v současnosti 1745 obyvatel a 576 popisných čísel domů. Od roku 1990 volí občané 15-ti členné obecní zastupitelstvo, které pak volí starostu, zástupce starosty a 3 radní.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.babice.eu
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 16.11.2021 v 19:49 hodin