PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

Čikov [ Město nebo obec ]

Obec je venkovským sídlem s převažující obytnou funkcí. Organizačně je samostatnou obcí okresu Třebíč s vlastním obecním úřadem.

Poloha obce, kvalita vegetačního krytu, terénní konfigurace a celková situace je vcelku příznivá z hlediska hodnocení kvality životního prostředí.

Struktura obce naznačuje vývoj až k dnešní podobě obce ulicového typu. Obytná zástavba je pak soustředěna především podél silnice II. třídy. Sídlo má základní funkci obytnou se základním občanským vybavením v centru obce, zemědělská výroba je soustředěna ve výrobním areálu na jihozápadním okraji obce, kde je i menší výrobní provozovna. Centrum obce tvoří náves kde se nachází kaple a památník padlým. Původní dochované objekty jsou většinou jednopodlažní zemědělské usedlostí orientované s okapovou i štítovou stranou do návsi. Většina objektů má z této strany též průjezd do dvora a zahrady. V této částí pozemku jsou hospodářské objekty a stodoly.

Obec je střediskem místního významu, u kterého lze přepokládat do budoucna rozvoj díky zachovalému přírodnímu prostředí a díky téměř dokončeným inženýrským sítím. Má zatím pouze základní občanskou vybavenost a za vybaveností vyššího typu spáduje k městu Třebíč, Náměšť n. Oslavou a Velká Bíteš.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cikov.eu
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 21.10.2021 v 15:11 hodin