Zač je v Pardubicích perník...
Pardubice - Význam rčení "Zač je v Pardubicích perník", které pochází z počátku 19. století, je pro historiky stále nevyřešenou záhadou. Ať už úsloví naznačovalo kvalitu, či naopak výrobky nevalné chuti, pardubičtí perníkáři ho na přelomu 19. a 20. století začali využívat jako reklamní slogan. Tehdy se také začala psát pardubická historie perníku.
Nyní může cukrářský výrobek získat od EU takzvanou ochrannou známku původu.
Středověký perník úspěch neslavil
Patrně největším producentem perníku v zemi se Pardubice staly za první republiky, kdy se zdejší výrobky vyvážely i do Mexika.
"V Pardubicích tehdy existovalo několik továrniček, které vyráběly perník. Zaměstnávaly neuvěřitelných 2000 lidí. Pro porovnání to bylo stejně, jako měl podnik Fantoma, dnešní rafinerie Paramo," řekl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích František Šebek.
Ve středověku a v průběhu 19. století patřili pardubičtí perníkáři mezi průměr. Do poloviny 19. století se pekly čistě medové perníky, které se vytlačovaly do forem.
"Útlum výroby nejspíš zapříčinilo vymírání včelstev a nedostatek medu, " dodává Šebek.
Pardubice začaly vynikat cukrářským uměním až od konce 19. století. A tehdy se také začal vyrábět perník, jak jej znají lidé dnes.
"Výroba perníku vyžadovala kvalitní mouku, dávalo se do něj více cukru, a už ne tolik medu. Pardubicko bylo oblastí cukrovarů a mlýnů. Snad proto Pardubice patřily mezi největší výrobce v zemi. Ale je to jen domněnka," upozorňuje Šebek.
Zatímco dnes v Pardubicích existuje hned několik firem, které vyrábějí pouze ručně zdobený perník, v minulosti převládala méně pracnější výroba plněných perníků, které se balily do potištěných obrázkových obalů.
"Dnes si pod pardubickým perníkem lidé představí zdobený i plněný perník. Tenkrát to byl víc ten plněný," uzavřel ředitel pardubického muzea.
"V Pardubicích tehdy existovalo několik továrniček, které vyráběly perník. Zaměstnávaly neuvěřitelných 2000 lidí. Pro porovnání to bylo stejně, jako měl podnik Fantoma, dnešní rafinerie Paramo," řekl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích František Šebek.
Ve středověku a v průběhu 19. století patřili pardubičtí perníkáři mezi průměr. Do poloviny 19. století se pekly čistě medové perníky, které se vytlačovaly do forem.
"Útlum výroby nejspíš zapříčinilo vymírání včelstev a nedostatek medu, " dodává Šebek.
Pardubice začaly vynikat cukrářským uměním až od konce 19. století. A tehdy se také začal vyrábět perník, jak jej znají lidé dnes.
"Výroba perníku vyžadovala kvalitní mouku, dávalo se do něj více cukru, a už ne tolik medu. Pardubicko bylo oblastí cukrovarů a mlýnů. Snad proto Pardubice patřily mezi největší výrobce v zemi. Ale je to jen domněnka," upozorňuje Šebek.
Zatímco dnes v Pardubicích existuje hned několik firem, které vyrábějí pouze ručně zdobený perník, v minulosti převládala méně pracnější výroba plněných perníků, které se balily do potištěných obrázkových obalů.
"Dnes si pod pardubickým perníkem lidé představí zdobený i plněný perník. Tenkrát to byl víc ten plněný," uzavřel ředitel pardubického muzea.
Mladá fronta DNES - pardubický kraj
30.5.2007 s.C4 (ČTK)