PŘIPRAVUJEME: Velikonoce v Perníkové chaloupce (30.03.2024 v 11:00 hodin)

Gastronomie v České republice [ Encyklopedické heslo ]

Hotel Zubříč, ukázky jídelčníku
Gastronomie v České republice

Ačkoli je Česká kuchyně bohatá na maso a tuky, stravovací zvyklosti se v dnešní době posouvají ke zdravějšímu životnímu stylu.

České jídlo začíná polévkou. Nejpopulárnější jsou - bramborová a česneková polévka, kuřecí polévka s nudlemi, zelná polévka nebo hovězí polévka s játrovými knedlíčky. Kuchařky českých jídel nabízejí nepřeberné množství polévek, od masových vývarů přes zeleninové až po typické, např. se sušenými houbami.

Hlavní jídlo obvykle sestává z masa a přílohy. Mezi oblíbené maso patří kuřecí a vepřové maso, hovězí, obvykle servírováno s nějakým druhem omáčky. Fenoménem české kuchyně však jsou omáčky. Pečené či dušené maso přelité chutnou omáčkou zpravidla smetanovou, či omáčkou zjemněnou mlékem nebo máslem, která je doplněna základní chutí, je typickým hlavním chodem. Hovězí řečeně s rajskou nebo koprovou omáčkou nebo svíčková na smetaně nesmí chybět na žádném jídelním lístku.
V poslední době se někdy jako hlavní jídlo podávají ryby.

To, co je pro českou kuchyni tipické je jedinečná příloha - české knedlíky. Naše národní kuchyně se prostě neobejde bez houskových nebo bramborových knedlíků. Další důležitou složkou jsou české stravy jsou brambory. Je to historicky nejvíce používaný potravina v České republice. V české kuchyni najdete velké množství jídel, kde jsou brambory základních surovinou. Typickým jídlem jsou bramboráky nebo bramborové placky.

Pro letní grilování je velmi populární makrela. Kapr se tradičně podává na Štědrý Den.

Česká kuchyně je velmi bohatá na moučníky, které jsou však mnohdy "těžké", jelikož se v hojné míře používá máslo a šlehačka. Nejpopulárnější jsou palačinky (plněné ovocem nebo marmeládou) a jablečný závin. Bramborové šišky s mákem, ovocné knedlíky, jablkový závin a další a další dobroty nabízí tradiční česká národní kuchyně.


Národním nápojem je pivo. K dalším oblíbeným alkoholickým nápojům patří především na Moravě slivovice.
Hotel Zubříč, ukázky jídelčníku

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Czech.Republic.cz
Typ záznamu: Encyklopedické heslo
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 22.11.2004 v 09:44 hodin