ČESKÁ A MORAVSKÁ VÍNA

ČESKÁ A MORAVSKÁ VÍNA

Počátky vinařství v českých zemích se datují k 9. století po Kristu. Nejstarší tradice je svatováclavská. Největší část vín tvoří vína bílá, za nimi následují vína červená a následně vína šumivá. ČR má dvě vinařské oblasti, českou a moravskou.

Nejrozsáhlejší vinice byly za milovníka kvalitních vín Rudolfa II. Zmiňme některé známé značky, např. bílá vína jsou například Veltlínské zelené, Tramín červený, Müller-Thurgau, Rulandské bílé a šedé. Pro červená vína Frankovka, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré, Svatovavřinecké a Modrý Portugal.

V teplém a úrodném Jihomoravském kraji se nachází celá řada vinařských oblastí. K nejznámějším vinařským oblastem patří Znojmo či Mikulov na Břeclavsku a Bzenec či Strážnice na Hodonínsku. Říká se, že první víno tu začali pěstovat vojáci římského císaře Marka Aurelia. To, jaká škála vín různých chutí se zde od té doby podařila vyšlechtit, můžete ocenit při návštěvě vinných sklípků či tradičních vinařských slavností.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

LOKALIZACE

Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 06.10.2004 v 15:45 hodin