Babice nad Svitavou [ Město nebo obec ]

Babice nad Svitavou

Malebná obec Babice nad Svitavou leží uprostřed krásných lesů na Babické plošině, ve vzdálenosti asi 20 km severovýchodně od Brna.
Babická plošina se rozprostírá nad údolím Svitavy v lesích Moravského krasu v nadmořské výšce okolo 400 m.

Název vesnice pochází pravděpodobně od slovaneské bohyně dešťového mračna báby. Byla založena v souvislosti s těžbou železných rud, která je histroricky doložen až od roku 1556. Je jisté, že těžba, spíše povrchový sběr probíhal mnohem dříve podobně jako v Rudici. Po těžbě lze v okolí Babic nalézt četné pozůstatky, nejviditelnějším z nich je staré důlní dílo, dnes zvavé Malá Macocha.

Ve vesnici stojí původně gotický kostel sv. Jana Křtitele, který byl okolo roku 1765 přestavěn barokně. V obci je několik restaurací a obchůdků. Přes Babice nad Svitavou vedou turistické trasy do všech směrů po střední části Moravského krasu.

Babicemi prochází silnice ze Křtin do Kanic. Obec má i vlakovou zastávku, která se nachází v hlubokém údolí Svitavy a tvoří druhou část obce, kde se nachází i koupaliště a nemocnice.

Zřícenina babického hradu
Na ostrožně mezi údolím Křtinského potoka a údolím zvaným "Ve vaječníku" se nacházejí nepatrné zbytky neznámého středověkého hrádku. K této lokalitě neexistují žádné historické listiny. Dle dosavadních průzkumů lze usuzovat funkci tohoto opevnění v samém konci 13. století a ve století následujícím. Ke zřícenině se dostanete odbočením ze žluté turistické stezky Babice - Býčí skála.

Informace o této mapám a průvodcům neznámé zřícenině poskytl ochotně Jan Celý.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

  • [ Vodní tok ] Svitava 20.00 km

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.kras.unas.cz
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 07.11.2021 v 20:32 hodin