POHODOVÉ VÁNOCE v Perníkové chaloupce

Betlém podle Karla Svolinského (Aleš Vostřez)

V prosinci (každoročně)

Spolková samospráva Království perníku dává na vědomost všem domorodcům i cizincům, že ve vybraných dnech a časech (viz rezervační systém) otevře své hranice pro žádosti o azyl a celní odbavení. Perníková chaloupka pod hradem Kunětická hora u Pardubic je vánočně vyzdobená, můžete vidět jedinečný perníkový betlém a načerpat pozitivní vánoční atmosféru.

Na celý prosinec se Muzeum perníku ® obléká do sváteční vánoční výzdoby. Tradiční vůni perníku doplňuje řada různě nazdobených vánočních stromečků a dekorací, přičemž dominují netradiční ozdoby ze slámy, papíru, provázků, nití, ovoce, lineckého pečiva a perníčků. Ozdoby, z nichž návštěvníka osloví zručnost a laskavá duše jejich tvůrců...  V kamnech Perníkářské dílny Ježibaby hoří a praská dřevo, Medovému ráji dominuje betlém z perníku. Pro děti je zvlášť atraktivní Ježíškovo nebe s ohnivým peklem pod Perníkovou chaloupkou pro všechny, co dle vzoru Jeníčka a Mařenky "kradou jako straky"...

Při posledních silvestrovských prohlídkách Muzea perníku (v 11.00, 13.00 a v 15.00 hodin - doporučujeme účast si zarezervovat) budete moci mimo jiné ochutnat místní gastronomickou specialitu "Pečení holubi" a uvidíte, jak Ježibaba vyleze na pec, nařídí si budík na první sobotu v březnu a ulehne k zimnímu spánku.

Podstatou happeningu pohádkového Království perníku ®, jež se nachází v moři zeleně pod hradem Kunětická hora u Pardubic, je kolektivní ochotnická divadelní produkce na motivy známých pohádek, literárních děl a filmů, přičemž bývají parodovány i státní byrokratické procedury (v zážitkovém programu „Jako do jiné země za hranice všedních dnů!“). Úřední řečí v Království perníku ® je perníkovština, která se od současné spisovné češtiny odlišuje onikáním. Skutečnost, že „v Království perníku ® si nemohou nic koupit, ale mohou žebrat, prosit nebo poroučet, jsou-li hrabě“, zásadně odlišuje prostor divadelního klubu od okolní „ciziny“.

Z komunitního scénáře:

"Království perníku ® je pohádkový ostrůvek svobody v moři zeleně pod hradem Kunětická hora u Pardubic. V Království perníku (podobně jako v pohádkové Zemi krále Miroslava) jsou domorodci váženými občany.   [[: Prokazují se Cestovním pasem Království perníku ®, ctí občanské svobody a odpovědnost, vyplývající ze soukromého vlastnictví. Král a jeho družina se zvoleným správcem respektují práva a zvyky domorodého obyvatelstva, jež hlasováním spravuje věci společné. Na běžném i svátečním životě Království perníku se domorodci také podílejí svojí aktivitou v jakékoli zážitkové roli (např. Ježibaba v Perníkové chaloupce peče perníky , u ohníčku sedí 12 měsíčků a hádají se o počasí, kantor vyučuje žebrání, kdosi hrabe listí, Červená Karkulka se schovává před vlkem,... ) a svými dobrovolnými členskými příspěvky. Z nich Království perníku nakupuje většinu spotřebních rekvizit ze zahraničí a platí daně do ciziny, aby mělo klid a mohlo se radovat ze života. Každý se do komunitního happeningu může zapojit dle svých uměleckých schopností a možností. Může třeba jako Jeníček nebo Mařenka navštívit paní Ježibabu, vyprosit si u ní perník a zjistit, jak se toto medové pečivo kdysi dělalo. Zpívání je dovoleno! Proto také na hranicích Království perníku panuje velmi přísný režim „železné opony“, jež zabraňuje útokům vládnoucích loupežníků z ciziny a nechtěné imigraci. Emigrovat ven lze kdykoliv. Cizinec je vítán pouze, pokud si na Celnici vybere svoji životní roli v tomto pohádkovém světě, podřídí se zcela tradicím i vůli domorodců a zaplatí vstupní vízum. Je zabezpečen místním sociálním systémem životních dávek Divadla Království perníku (DKP). Zatímco žebrák pak může žebrat, co hrdlo ráčí a na co mu dávky stačí, hrabě může přijít i s družinou a třeba si poručit i perníkovou chalupu včetně stavebního pozemku, čísla popisného a Výpisu z Katastru perníkových nemovitostí. Azylová politika pro cizince je sice velmi vstřícná, avšak důsledně vyžaduje respektování tradic, odsouhlasení právního řádu a poskytnutí osobních údajů do Perníkové matriky. Tak se z cizinců stanou domorodci, co v Království perníku (podobně jako v pohádkové Zemi krále Miroslava) jsou váženými občany. :]] Repetition Senza Fine ..."